Sligro Arnhem, Salomon's eerste project weer bij Fraanje
Sinds mei 2021 is Salomon van Belzen weer terug bij Fraanje als werkvoorbereider/ projectleider bij de business unit Bedrijfsbouw. Daarvoor heef hij 11 jaar bij Fraanje gewerkt, eerst als werkvoorbereider en later als projectleider woningbouw. Na een tussenstop, als bedrijfsleider bij Braber, is hij na 2,5 jaar teruggekeerd naar Fraanje.
Salomon, hoe is het om weer terug bij Fraanje te zijn?
Er is veel veranderd ten opzichte van 2,5 jaar geleden. De business units zijn nu ingevoerd en dat is echt een vooruitgang. Er is nu een goede structuur. Het is veel helderder dan voorheen. Met zoveel mensen kan je niet iedereen zijn gang laten gaan, want dat gaat natuurlijk niet. Nu weet
je waar je aan toe bent. Dat is echt een positieve verandering.
Even om ons ego te strelen, wat waardeer je nu het meest aan Fraanje?
De openheid! Steef is open, helder en correct. En dat is Marco ook. Dat is fijn om zo te werken. En de collega’s bevallen gelukkig ook.
Is project Sligro in Arnhem een uitdaging?
In mei heb ik Sligro opgepakt. Dit is, samen met UniPharma, mijn eerste
project. De grootste uitdaging was dat de winkel volledig moest blijven doordraaien, terwijl wij toch de klus moesten klaren. We moesten namelijk de gehele winkel leeghalen en strippen. En deze werkzaamheden zorgen natuurlijk voor veel herrie. Samen met alle partijen is er daarom een plan bedacht om er voor te zorgen dat de winkel zo min mogelijk hinder ondervindt. Met een ‘Lean’ planning en een tijdelijk kleiner winkeloppervlak is dit gelukt. Dat betekende ook dat we na sluitingstijd ’s avonds en zelfs ‘s nachts hebben doorgewerkt
Lean is een manier van werken waarbij alles en iedereen in een project zich richt op het creëren van waarde voor de klant in alle processen. Hierdoor worden verspillingen geëlimineerd.
Zelfs ’s nachts?
Ja, in de eerste weken hebben we in een dag- en een nachtploeg gewerkt. Ook het verwijderen van de bestaande afwerkvloer (asfalt) en het realiseren van een microbetonvloer van 30mm zorgde voor hinder voor de klant en andere partijen. Daarom moesten we ook ’s nachts en in het
weekend doorwerken.
Dan loop je vast op planning? Of…?
We hebben het project opgedeeld in meerdere projectfasen, zodat de winkel altijd open kon blijven. Zo zijn we gestart in week 40 en zes weken later hebben we het eerste deel opgeleverd. We zijn nu bezig met de tussenfase, de voorbereidende werkzaamheden. En in het nieuwe jaar
gaan we vol gas geven, want in week 7 moeten we weer opleveren.
Cold case?
Wat het project ook bijzonder maakt zijn de diepvries- en koelcellen. Vooral de grote vriescel was een aandachtspunt, want deze moest terug koelen naar -28 graden en het kost tijd om het weer op tijd koel te krijgen.
Verder was het plafond, de verlichting en koel- en verwarmingsinstallatie verouderd en die hebben we omgevormd naar de normen van nu; een moderne zaak met een industriële look.
Heb je nog een slimme tip voor ons?
We zitten elke dag om half 9 een kwartier samen in de bouwkeet, om te bespreken wat er goed gaat en wat beter kan. Maar ook: wat hebben we gisteren gedaan, wat doen we vandaag en wat morgen. Voorheen deden we dat nooit en moest je soms wachten tot het volgend overleg, misschien wel een week later. Elke dag een korte start is dan ook zeker aan te raden op de werkvloer. Je tackelt een hoop en je kan het gelijk oppakken.
Wil jij ook werken als projectleider/werkvoorbereider? Bekijk dan deze vacature!