3 maart 2021
Naar nieuws overzicht

Veiligheid bij Aannemingsbedrijf Fraanje

Interview met Chris Jan Kempe, KAM-manager, door Bouwend Nederland,
3 maart 2021. 

 
In aanloop naar de Bewust Veilig-dag op 24 maart 2021 publiceren we iedere week een interview met één van onze leden over ‘veiligheid bij…’.
Dit om extra aandacht te schenken aan dit belangrijke thema!

Kun je Fraanje kort introduceren Chris Jan?

Fraanje is een all-round bouwbedrijf. We zijn actief in vrijwel alle takken van de bouwsector. Wij hebben rond de 200 mensen in dienst en ons werkgebied is Zuid-West Nederland. We hebben een eigen prefab afdeling, waar we veel houtskeletbouw doen. De grote variatie in projecten maakt het prachtig om hier te mogen werken.

Is er iemand vrij gemaakt voor de KAM coördinatie, is er een intern aanspreekpunt?

Ja, dat is mijn functie. Vanuit de wetgeving is het verplicht een preventiemedewerker te hebben. De VCA vraagt een VGM-functionaris. Deze functies zijn onderdeel van mijn functie. Wij vinden het erg belangrijk te voldoen aan wet- en regelgeving.

Op welke manier houd je de aandacht bij de medewerkers vast voor veiligheid?

Door op alle niveaus binnen het bedrijf aandacht aan dit thema te besteden. In bouwvergaderingen, projectleiders- en bedrijfsleidersoverleg staat ARBO standaard op de agenda. Ieder jaar organiseren we een veiligheidsbijeenkomst voor al het (technisch) personeel. Dit kan in allerlei verschillende vormen gebeuren. Als KAM-manager doe ik ook veel bouwplaatsinspecties. Op de bouwplaatsen wordt er iedere maand toolbox-meeting rond het thema veiligheid.

Hoe stimuleer je je onderaannemer om veilig te werken? 

Door ze nadrukkelijk mee te nemen in de voorbereiding, ook qua veiligheid. Medewerkers van onderaannemers krijgen een VGM-instructie en tekenen deze ook. Belangrijk is tevens de voorbeeldrol van het eigen personeel.

Hoe creëer je een “ik durf mijn collega aan te spreken” cultuur?

Dat is best een lastig punt in de branche. Belangrijk is dat je als KAM-manager altijd beschikbaar bent en openstaat voor een discussie. Niet alleen de regel hanteren, maar vooral ook uit te leggen waarom de regels zijn, zoals ze zijn. De branche kent nog steeds een stukje ‘macho-gedrag’, wat niet zo makkelijk te doorbreken is.

Zijn jullie bekend met het veiligheidsprogramma Guus en Hein?

Zeker. Ik heb zelf een bijeenkomst hierover bijgewoond. Inmiddels is ook het startpakket ontvangen. Het kent goede kanten; nu binnen het bedrijf kijken hoe het goed kan worden geïntroduceerd.